Robijn vs rhodoliet
Herken de verschillen
Kennisbank
Edelstenen
Ā
Rhodoliet: Rood paarse tint.
Robijn: Duidelijk rode tint.
robijn vs rhodoliet
Robijn en rhodoliet zijn beide edelstenen, maar ze zijn verschillend in kleur, samenstelling en eigenschappen:
-
Robijn:
- Kleur: Robijnen zijn meestal rood van kleur. De kleur varieert van lichtrood tot dieprood.
- Samenstelling: Robijnen behoren tot de korundfamilie en zijn gemaakt van aluminiumoxide. De rode kleur wordt meestal veroorzaakt door sporen van chroom in de kristalstructuur.
- Eigenschappen: Robijnen staan bekend om hun hardheid en duurzaamheid. Ze behoren tot de hardste edelstenen, wat ze geschikt maakt voor sieraden.
-
Rhodoliet:
- Kleur: Rhodolieten hebben een paarsrode tot roze kleur. Ze kunnen variƫren van lichtroze tot diep paarsrood.
- Samenstelling: Rhodolieten zijn een vorm van granaat en bestaan uit een mengsel van mineralen zoals pyroop en almandien. De kleur wordt meestal veroorzaakt door mangaan in de kristalstructuur.
- Eigenschappen: Rhodolieten zijn ook redelijk hard, maar over het algemeen iets zachter dan robijnen. Ze worden vaak gebruikt in sieraden, maar moeten met zorg worden behandeld om krassen te voorkomen.
Over het algemeen zijn robijnen rood van kleur, terwijl rhodolieten meer variatie in tinten van roze tot paarsrood vertonen. Beide stenen kunnen worden gebruikt in sieraden en hebben hun eigen unieke schoonheid. De keuze tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeur en budget.
Alle edelstenen worden gecontroleerd op echtheid door “My Diamonds Jewelry” en onze leveranciers.
Overige bron: Wikipedia
Hoe wordt de waarde bepaald van een diamant of edelsteen?
Het selecteren van edelstenen begint bij het vinden van de ruwe steen. Deze wordt beoordeeld op kleur en zuiverheid, waarna een slijpplan gemaakt wordt om zoveel mogelijk gewicht te behouden tijdens het slijpen, zonder dat de zuiverheid van de steen in gevaar komt. Dit is een delicate balans, waarbij het uiteindelijke resultaat van groot belang is.
Het vinden van heldere en zuivere stenen is een zeldzaamheid, wat invloed heeft op de waarde van de steen. De slijpvorm is ook van groot belang, deze moet binnen de exacte maten blijven. Vlakken die binnen in de steen het licht weerkaatsen, bepalen de reflectie van de steen. Een minder goed geslepen edelsteen zal het licht niet goed weerkaatsen, terwijl een gefacetteerde briljant geslepen diamant een prachtig schouwspel aan reflecties zal geven.
Grote edelstenen zijn minder goed vindbaar in zuiverheid, wat invloed heeft op hun waarde. Hoe zeldzamer een edelsteen is, hoe waardevoller hij is. Heldere edelstenen zijn waardevoller dan stenen waar je nauwelijks of minder doorheen kan kijken. Insluitsels die zichtbaar zijn met een loep die 10 keer vergroot, zijn minder waard dan stenen die loepzuiver zijn. In de branche wordt vaak gesproken over de ‘4C’s’ – Slijpvorm, Helderheid, Kleur en Insluitsels – deze bepalen de waarde van een edelsteen of diamant.